MO(R)D slideshow

MO(R)D är ett platsunikt koreografiskt verk av Benedikte där publiken konfronteras med den mest förbjudna tanken – att döda i kärlekens namn.
 
MO(R)D hade premiär 8 mars 2018. MO(R)D är en iscensättning där publiken vandrar nära dansarna i en autentisk miljö; Spinnhuset / Kvinnofängelset Gullbergsbrohemmet.
 
I MO(R)D används arkiv kring kvinnoöden i svensk kriminalhistoria ca: 100 år tillbaka i tiden genom modern nutida dans och multidisciplinär scenkonst. Verket tar avstamp i fallet Anna Månsdotter, även känt som Yngsjömordet, från 1889 då en ung kvinna mördades av sin man och svärmor. Båda dömdes till döden för mordet. Mannen benådades men Anna Månsdotter avrättades genom halshuggning och var också den sista kvinnan att avrättas i Sverige.
 
Verket är en fristående fortsättning på Esperis undersökande av historieskrivning och framställning av kvinnoöden både nationellt och internationellt. I verket MOD(2016) lät Esperi ställa både medverkande och åskådare inför frågorna ”vem har mod att agera
självständigt i en kollektiv överenskommelse?” och ”vem representerar kollektivet?”. I MO(R)D drar hon tydliga paralleller till dess föregångare både i arbetsmetod, innehåll och utförande. Hon forskar vidare på moraliska dilemman, utanförskap och vrider på begreppen offer och förövare.
 
Liksom MOD speglar MO(R)D vår samtid genom det förflutna och det föreställda.
 
I samarbete med Stiftelsen Gyllenkroken kommer verket iscensättas på Gullbergsbrohemmet i Göteborg, ett före detta kvinnofängelse, som idag fungerar som korttidsboende och aktivitetshus för personer med psykisk funktionsvariation.
 
Konstnärlig ledare, projektledare, koreografi och produktion: Dansverk / Benedikte Esperi
Dansare och gestaltning: Anna Bergström, Karolin Kent, Benedikte Esperi
Statister & Praktikanter/Dansare: Britta Kangas, Mari Johansson Vittradotter
Kör: ”CORONA”*)
Körpedagog: Johan Hogenäs
Komponist och musiker: Cha Blasco
Medkompositör, vokalist och musiker: Ida Lod
Musikproducent: Cha Blasco
Videoverk: Benedikte Esperi
Fältarkitekt och konstnärlig intervention: Åsa Riestola
Ljus, ljud: Benedikte Esperi & Tobias Kjerstadius
Kostym, smink, scenografi, rekvisita: Benedikte Esperi
 
*) Kören: Johan Hogenäs, Helena Neilan-Olzon, Gunnar Forsberg, Jakob Stille, Åsa Hallberg, Lena Kindmark, Hans Noren, Jonas Wellander, Lena Eilert, Malin Lamm, Ann-Louise Jutebrant, Cecilia Thoren, Nahuel Ivalo och Sören Hägglund
 
Stort Tack till Atalante, Danscentrum Väst och Tobias Kjerstadius för stöd i form av ljud- & ljusteknik!
 
För media, press & info kontakta ONYX Kulturproduktion info@onyxkulturproduktion.se
Produktionen har 2 danspraktikanter från D3 vid Balettakademin Göteborg: Britta Kangas och Mari Johansson Vittradotter
 
Särskilt tack till // special thanks to Stefan Sundström / SUSTEM AB, Tor och Karolin vid Wu Art Space, Anna för presentation vid ”Destination” på Atalante. Tobias ”ljudjour”. Viktor på Atalante. Robert och Åsa på Teater Albatross. Regionteater Väst gänget. Michael- Gunilla -Eva vid Scenkonst Gerlesborg. Cha´s tålamod. AnnaCarins öga genom linsen. Joel, Malin och Nillas extra händer och tankar. De oändliga samtalen med Ami och Bengt. Sist men inte minst Sofie och Emma som möjliggjort iscensättningen av Gullbergsbrohemmet och såklart dansarna på måndagarna våren 2018!
 
ÖVRIGT: Med Kulturexportstöd, Resestipendie och Resestöd för Kulturutbyte, så presenteras produktionen under Scenkonstdagarna i New York Januari vid bla Movement Research, 2018.
Sharing is caring!