Yamamba – vals för en sårad släkting

Yamamba – vals för en sårad släkting

Urpremiär 5 december på Atalante i Göteborg.
Spelas även den 7/12, 8/12 och 9/12. Biljetter bokas via tickster.com

Från vänster: Ami Skånberg Dahlstedt, Kajsa Magnarsson, Anna Emilsson och Åsa Holtz. Foto: Palle Dahlstedt

Vem var kvinnan som ingen ville prata om, kännas vid eller minnas? Hon som emigrerade till Staterna men vände hem och hamnade på mentalsjukhus? Ami Skånberg Dahlstedt tar dig med på en resa genom sin egen släkthistoria som börjar i Japan och slutar i Hyltebruk. Från nō-dramat Yamamba till hennes mormors mors hus och vidare.

I den japanska dansen är dina förfäder och anmödrar nästan viktigare än de släktingar du lever med i nutid. Danser är ofta tillägnade dem. De är inte här nu, men deras existens påverkar ditt liv. Yamamba – en arketyp ur nō, den japanska traditionella dansteatern, är en äldre kvinna med utsläppt vitt hår, gudinna eller demon, som vaktar bergen. Är hon nittonhundratalets hysterika som skulle ha blivit inspärrad på mentalsjukhus? Går det att läka historien genom att återskapa ett mytiskt, matriarkaliskt förflutet?


Yamamba – vals för en sårad släkting av och med koreografen Ami Skånberg Dahlstedt. I föreställningen möter du även dansaren Anna Emilsson, musikern Kajsa Magnarsson, ljussättaren Åsa Holtz och videokonstnären Meritxell Aumedes.


 

Sharing is caring!