Teater som förändrar och påverkar

Teater som förändrar och påverkar

Sedan ett år tillbaka driver vi på ONYX kulturproduktion tillsammans med Göteborgs Dramatiska Teater och Svenska PostkodStiftelsen projektet Kentaur fortbildningsprojekt, ett våldsförebygande teaterprojekt som turnérar över hela Sverige. Ni kan läsa mer om detta på projektets hemsida www.kentaurGDT.se

Vår samarbetspartner Svenska PostkodStiftelsen intervjuade i veckan som gick skådespelaren Martin Östh som spelar Jonkan i Kentaur. Ni finner intervjun i fullängd här nedan. Intervjun kan även läsas på Svenska Postkodstiftelsens Facebook sida.

 

Fotograf: AnnaCarin Isaksson

Teater som förändrar och påverkar

Göteborgs Dramatiska Teater turnerar med föreställningen Kentaur på högstadie- och gymnasieskolor. Vi pratade en liten stund med skådespelaren Martin Östh, som spelar Jonkan.

Vad handlar Kentaur om?
Dels handlar den om ett sexuellt övergrepp som har skett innan vi kommer in i berättelsen och en grupp ungdomar som diskuterar vad de ska säga till polisen och vem som ska ta skulden. Tjejen som har blivit utsatt för övergreppet har sedan tagit livet av sig. Det man ser är manliga strukturer och hur det är att vara ung i en tuff miljö. Mobbningen är en central del.

Du såg själv föreställningen när du gick i nian, berätta!
Föreställningen specialskrevs för Borås kommun på 90-talet, av författaren Mats Wahl. Man hade stora problem med sexuella trakasserier och övergrepp i skolorna. Jag kände igen mig mycket i det som skedde på scenen, det var som att det var min vardag som spelades upp! Jag har sedan haft med mig den här pjäsen i alla år när jag sökt till utbildningar tex, men har då alltid spelat rollen Carlo. Sedan föreslog jag för Göteborgs dramatiska att spela den, vilket de nappade på – men då ville de att jag skulle spela karaktären Jonkan istället.

Hur är det att spela Jonkan?
Det var jobbigt i början eftersom jag själv har en mobbningshistorik. Jag tvingades till slut att acceptera min egen bakgrund, vad jag har med mig i bagaget och öppna upp för det och vara sårbar. Nu när jag kommit igenom det känner jag mig mycket bättre och det är en fantastiskt rolig roll att spela, trots att det är så svåra frågor den handlar om! Det är väldigt befriande.

Hur är mötet med publiken?
Efter varje föreställning har vi samtal med ungdomarna som har sett den. Det har varit väldigt fin respons. Vi får höra väldigt mycket berättelser, där vi har med egna erfarenheter. Vi lyfter då också frågan om samtycke och bilden av en våldtäkt och vad det innebär. Det är viktigt att inte bara lämna ungdomarna med den här föreställningen, som är väldigt tuff att se. Efteråt kommer ofta ungdomar fram och berättar om saker som de har varit med om. Man pratar ofta inom teater om att ”den här föreställningen är viktig”, men det här ÄR faktiskt viktigt på riktigt! Och den förändrar faktiskt. Det har hänt flera gånger att någon efter att ha sett denna föreställning, bestämt sig för att ta steget och anmäla det övergrepp den varit med om.

Göteborgs Dramatiska Teater turnerar med Kentaur, med stöd av oss på Postkodstiftelsen, till och med sommaren 2019.

 

Sharing is caring!